Dolandırıcılık suçu ve dolandırıcılık yöntemlerine dair bilinmesi gereken her şey

Tedbir

Ne yapmalı?
Dolandırıcılık, bir anlamda insan aklı ve uyanıklığının, bir yandan hukukla, diğer yandan da insanların aklı ve kazanma hırsı ile mücadelesi niteliği taşıyor. İnsanın zaaflarını iyi etüt etmek kadar, tecrübelerden faydalanmak, tüketici ve ticaret hukukunun boşluklarını aramak dolandırıcıların zihnini meşgul eden konularında başında geliyor. Dolandırıcılar kanun vb. yasal düzenlemelerle oluşturulan ticaret hukukunu çok iyi takip ederek, ya yakayı çok az zararla kurtarmaya veya kanun karşısında hiç suçlanmamaya çalışıyorlar.
Teknoloji ile birlikte, alışverişin artan bir şekilde internete, akıllı telefonlara ve kredi kartına kayması yeni dolandırıcılık alanlarının oluşmasına da imkân tanıyor. Bir ABD mahkemesi karar metninde belirttiği gibi “Dolandırıcılık sınır tanımayan bir çeşitliliğe sahip. İnsanın yeni dolandırıcılık yöntemleri icat etme konusundaki üretkenliği o kadar muazzam ki kanunlar her zaman bunu tanımlamada yetersiz kalıyor.” (Walsh, 1998:16). Dolandırıcılığın hızlı değişimine rağmen yine de hem bireysel anlamda, hem de kamu yönetimi anlamında yapılabilecek çok şey var.
Bireysel Tedbirler
Dolandırıcılığa karşı alınabilecek en önemli tedbir aslında dolandırıcılık yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmaktır diyebiliriz. Bunun yanında kimlik bilgilerinin paylaşılmasında çok dikkatli olmak, gerekmedikçe tüm bilgileri paylaşmamak, hatta bazı bilgileri bilinçli olarak yanlış paylaşmak da diğer tedbirler arasında sıralanabilir. Tedbirleri madde madde aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
  • Kimlik bilgilerinizi koruyun,
  • İnternet sitelerine veya diğer üyeliklerde dikkatli olun, kişisel bilgilerinizin tamamını paylaşmaktan kaçının,
  • Tanımadığınız adreslerden gelen e-mailleri açmayın, linklere tıklamayın,
  • Telefonunuza/e-postanıza gelen “ödül kazandınız” vb. içerikli mesajlara kanmayın,
  • Sitelere doğrudan internet adresini yazarak girin, size gelen e-maillerdeki linkleri kullanmayın,
  • Yüksek kazanç vadeden sözde “yatırım fırsatlarına” inanmayın,
  • Çok cazip iş ilanlarına karşı dikkatli olun, bu tür ilan sahiplerine kayıt vb. adında ödeme yapmayın ve kimlik bilgilerinizi paylaşmayın.
  • Başınıza bir olay geldiğinde yaşadığınız olayla ilgili: yer, telefon numarası, e-posta, zaman, ilgili kişi ve kurumlar gibi detayları not alın, varsa elinizdeki belgeleri muhafaza edin.üzere
  • Son olarak da şunu asla aklınızdan çıkarmayın: “Bir teklif inanılamayacak kadar iyiyse, büyük bir ihtimalle gerçek değildir”.
Kamu ne yapmalı?

Dolandırıcılıkla mücadele için yasalarda oluşan gri alanların kapatılması kadar yeni dolandırıcılıkların proaktif anlayışla önlenebilmesi de önem taşıyor. Bu anlamda, Adalet, Maliye, İçişleri ile Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları’nın yanı sıra Sermaye Piyasası Kurulu ve MASAK gibi kuruluşların ortak ve hızlı hareket edebileceği bir mekanizmanın geliştirilmesinin, dolandırıcılık suçlarının geniş kitleleri ve ülke ekonomisini etkilemesinin önlenmesinde önemli bir rol oynayacağı değerlendirilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazdıktan sonra "Yorumlama biçimi" bölümünden "anonim" seçeneğini seçtikten sonra "yayınla" bölümüne tıklayın.

Öne Çıkan Yayın

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" dolandırıcılığı

Whatsapp'ta yayılan aşağıdaki mesaj kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Yönlendirilen ekranda bu tür sitelerde sıklıkla görülen...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Etiketler