Dolandırıcılık suçu ve dolandırıcılık yöntemlerine dair bilinmesi gereken her şey

12 Mayıs 2017 Cuma

Facebook ve Skype’ta kamera tuzağı


Dayan Perez Sosa, Facebook dolandırıcılığı, Skype dolandırıcılığı, kamera tuzağı, internette şantaj

“Sextortion” İngilizce’deki “Sex” ve “Extortion (baskıyla para sızdırma)” birleşiminden oluşturulmuş bir kelime. Genellikle Facebook ve Skype üzerinden yapılan kamera görüşmesi sırasında mağdurun müstehcen görüntülerinin kaydedilmesinin ardından, görüntülerin internete yükleneceği şantajıyla para alınması şeklinde yapılan dolandırıcılık yöntemine verilen isim. Bu yöntemin ana hedef kitlesi sosyal medyayı kullanan erkekler.

Yöntem nasıl işliyor?

Birinci aşama: Öncelikle sahte (fake) kadın Facebook hesabı yaratılıyor. Facebook’ta, arkadaş listesinde aile bireyleri de olan erkekler bulunuyor. Erkeklerin evli ve dindar olmaları hedef olarak seçilme ihtimalini yükselten diğer etkenler. Bunlar ileride yapılacak olan şantaj için çok önemli noktalar. Ardından hedefteki erkeklere arkadaşlık daveti gönderiliyor. Bunu kısa bir tanışma ve hemen sonrasında görüntülü sohbet daveti izliyor. Karşında gerçek bir kadın olduğunu düşünen mağdur, ‘kadın’ın bulunduğu ortam müsait olmadığı ya da mikrofonun bozuk olduğu için konuşamadığı, sadece klavye aracılığıyla yazabildiği şeklindeki mazeretini de makul görüyor. Aslında video kaydından yapılan sex şovuna, mağdur erkeğin eşlik etmesi isteniyor. Bu daveti geri çevirmeyen mağdurun müstehcen görüntüleri kayda alınıyor. Bu her biri 20’şer dakikadan oluşan üç aşamalı yöntemin ilk aşamasını oluşturuyor.

İkinci aşama: İkinci 20 dakikada kaydedilen görüntü şantaj için hazırlanıyor.

Üçüncü aşama: Bu aşamada “Şantaj” başlıyor. Görüntü kaydına ait link mağdura gönderiliyor ve para talep ediliyor. Talep edilen para miktarı ile ilgili 1000 ABD Doları ile 5000 Euro arasında farklı ifadeler yer alıyor. Duruma göre mağdura belirli bir zaman da tanınıyor. Paranın gönderilmemesi durumunda video mağdurun Facebook’taki aile üyelerine gönderiliyor ve/veya youtube üzerinden yayınlanıyor.

Fas, Qued Zem, sextortion, Facebook dolandırıcılığı, Skype dolandırıcılığı, kamera tuzağı, internette şantaj

Bazı kaynaklara göre bu yöntemin merkezi Fas’ın Qued Zem isimli kasabası (BBC, The Sun ve UK Dailymail, Hürriyet). Nüfusu 90.000 olan kasabada yaklaşık 3000 kişinin bu yöntemle uğraştığı ve gençlerin bu yöntemi gerçekleştirebilmek için İngilizce öğrenmeye önem verdikleri belirtiliyor. Bir dolandırıcının ifadesine göre her 10 mağdurdan dördü para gönderiyor. Dolandırıcının ve günlük kazancı 500 ABD Dolarını, yıllık kazancı ise 80.000 ABD Doları’nı buluyor. Kasabada sayısı 40 civarında olan uluslararası para transfer ofisi yetkililerine göre kasabaya günlük 8.500 ABD Doları geliyor ve bunun büyük bir bölümünün bu yöntemle elde edilen para oluşturuyor (Yıllık 3 milyon ABD Dolarından fazla).

Hedefteki ülkeler hangileri?

BBC’de yayımlanan bir habere göre bu tür dolandırıcıların hedefinde daha çok Araplar var, çünkü dolandırıcılara göre “Arap erkeklerin sekse zaafı oldukça fazla”. Ancak bir başka haberde bu yöntemin daha fazla para ödedikleri için İngiltere’de yaşayan erkeklere karşı da oldukça yaygın bir şekilde kullanıldığı da belirtiliyor. Dolandırıcılıkla ilgili temel konulardan birisi suçu ihbar etme ya da bildirmedeki isteksizlik. Bu gerçekte olan olay sayısı ve niteliği ile bildirilen olaylar arasında ciddi fark olmasına yol açıyor. Olayı bildirmemenin bazen utanç, bazen kendisini de sorumlu tutma ya da bir sonuç alınamayacağına inanma gibi nedenleri bulunuyor. Bu nedenle, bu tür bir yöntemin nerede daha çok görüldüğü konusunda net bir şey söylemek zor. Ancak, Kameralı seks tuzağının sadece Arap ülkeleri ve İngiltere ile sınırlı kalmadığı, Türkiye’de yaşayan erkeklere karşı da kullanıldığını vurgulamak gerekiyor.

sextortion, Facebook dolandırıcılığı, Skype dolandırıcılığı, kamera tuzağı, internette şantaj
Dolandırıcıların şantajına dayanamayan 17 yaşındaki İngiliz genç intihar etti

Bu yöntemle ilgili belirtilmesi gereken önemli bir nokta da bazı olayların sonunun intiharla bittiği. Görüntülerinin yayınlanmasından etkilenen bazı mağdurlar bu sürecin sonunda intiharı seçebiliyor.





Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazdıktan sonra "Yorumlama biçimi" bölümünden "anonim" seçeneğini seçtikten sonra "yayınla" bölümüne tıklayın.

Öne Çıkan Yayın

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" dolandırıcılığı

Whatsapp'ta yayılan aşağıdaki mesaj kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Yönlendirilen ekranda bu tür sitelerde sıklıkla görülen...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Etiketler