Dolandırıcılık suçu ve dolandırıcılık yöntemlerine dair bilinmesi gereken her şey

22 Mayıs 2017 Pazartesi

Dolandırıcılar internet bankacılığını kullanarak 8 dakikada 4.800 TL'yi hesaplarına aktardı

internet bankacı dolandırıcılığı, internet dolandırıcılığı, Akbank internet dolandırıcılığı

Akbank müşterisi B.K.’nın bilgilerine ulaşan dolandırıcılar, 8 dakika içinde 4 bin 800 TL çaldılar çıktı.

Akbank müşterisi B.K., Akbank'ın “444 25 25” ve “0850 222 25 25” telefon numaralarına benzer “0500 425 25 25” numaralı telefondan arandı. Adının “Nuran Taşkın” olduğunu ve “Akbank Güvenlik Birimi”nden aradığını söyleyen dolandırıcı, mağdur B.K.’ya Akbank'ın internet bankacılığı kullanılarak Rusya IP adresi ile giriş yapıldığını iletti. Kıbrıs'ta bulunan bir hesaba izni olmadan EFT yapıldığını söyleyen dolandırıcı, işlemleri durdurmak için mağduru Akbank ile bire bir aynı olarak düzenlenmiş “sesli yanıt sistemi”ne aktardı ve “T.C. Kimlik No” ile “kart şifresini” tuşlamasını isteyip bu bilgileri ele geçirdi.

Bilgileri çalan dolandırıcılar, vadesiz hesabı olmayan mağdura vadesiz hesap da açıp, telefonda Akbank'tan gelen şifreyi mağdurdan istedi. Hesap açıldıktan sonra ise “Habip Arslan” adına 800 TL’lik bir EFT yapıldı. Sonrasında ise iki defa kredi kartından vadesiz hesaba nakit transferi yapılarak yine “Habip Arslan” adına toplamda 4000 TL EFT daha gönderildi.

Dolandırıldığını anlayan mağdur B.K., hemen Akbank ile iletişime geçti. Banka ise şifrenin üçüncü şahıslarla paylaşılmaması gerektiğini öne sürerek, zararı karşılamayacağını bildirdi.

Akbank, kendisi kabul etmese de, tüm bu işlemler sırasında aşağıdaki ihmal ya da tedbirsizliği nedeniyle kusurlu olarak gösteriliyor:

  • Sadece 8 dakika içinde yapılan olağandışı 5 işlem şüpheli işlem kategorisine alınıp durdurulmamış.

  • Mağdurun vadesiz hesabı bulunmadığı, dolandırıcılar tarafından açılan yeni hesapta mevduat bulunmadığı halde, eksi bakiyeye düşürülerek transferine izin verilmiş.

  • Aynı gün benzer vakaların yaşanmasına rağmen banka tarafından herhangi bir önleyici aksiyon alınmamış.

  • Yapılan para transferlerinin onayı cep telefonuma bildirilmemiş.

  • Transferler yeni bir cihaz ve IP adresinden ilk defa yapılmasına rağmen hemen onaylanmış ve mağdur bilgilendirilmemiş.

  • Yapılan tüm işlemler kullanıcının daha önce yapmadığı, profiline uymayan ve normalde bir uyarı mekanizmasının (Red Flag) devreye alınmasını gerektiren işlemler olduğu halde bu konuda bir işlem yapılmamış,
Kaynak: http://odatv.com/unlu-turk-bankasindaki-hesaplarda-organize-dolandiricilik-2205171200.html
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazdıktan sonra "Yorumlama biçimi" bölümünden "anonim" seçeneğini seçtikten sonra "yayınla" bölümüne tıklayın.

Öne Çıkan Yayın

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" dolandırıcılığı

Whatsapp'ta yayılan aşağıdaki mesaj kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Yönlendirilen ekranda bu tür sitelerde sıklıkla görülen...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Etiketler