Dolandırıcılık suçu ve dolandırıcılık yöntemlerine dair bilinmesi gereken her şey

28 Nisan 2018 Cumartesi

Yalın ve illerin nüfusuna orantılanmış dolandırıcılık yoğunluk haritaları

dolandırıcılık, dolandırıcılık suçu, dolandırıcılık yoğunluk haritası, illere göre dolandırıcılık
dolandırıcılık, dolandırıcılık suçu, dolandırıcılık yoğunluk haritası, illere göre dolandırıcılık
“Dolandırıcılık yoğunluk haritası” Adalet Bakanlığı’nın 2016 yılı verilerinden derlenmiştir ve sonuçlanmış mahkeme kararlarından oluşmaktadır. 2016 yılında toplam 52.888 dolandırıcılık suçu karara bağlanmıştır. Üstteki yoğunluk haritasında TCK 157, 158 ve 159 maddelerin toplamı yalın veri olarak görülmektedir.  Alttaki haritada ise dolandırıcılık olay sayılara nüfusa göre orantılanmıştır.

“Dolandırıcılık” 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak” olarak tanımlanmaktadır (TCK md.157).

Dolandırıcılığın “basit hali” Türk Ceza Kanunu’nun 157’nci maddesinde, “nitelikli hali” 158’inci maddesinde ve “daha az cezayı gerektiren hali” de 159’uncu maddesinde düzenlenmiştir.

Dolandırıcılığın “Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle (TCK 158-1/f)” yapılması durumunda, söz konusu suç “nitelikli interaktif dolandırıcılık” olarak da tanımlanmaktadır.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazdıktan sonra "Yorumlama biçimi" bölümünden "anonim" seçeneğini seçtikten sonra "yayınla" bölümüne tıklayın.

Öne Çıkan Yayın

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" dolandırıcılığı

Whatsapp'ta yayılan aşağıdaki mesaj kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Yönlendirilen ekranda bu tür sitelerde sıklıkla görülen...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Etiketler