Dolandırıcılık suçu ve dolandırıcılık yöntemlerine dair bilinmesi gereken her şey

Kavramlar

Dolandırıcılık: “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak” (TCK md.157).
Suistimal: “Şirket İçi Suiistimal/Dolandırıcılık” ya da “Çalıştığı İş Yerini Dolandırma” çalışanın, kendisine verilen yetkiyi suiistimal ederek çalıştığı işletmeden/firmadan usulsüz olarak menfaat temin etmesidir.
Ponzi Dolandırıcılığı: İtalyan Charles Ponzi tarafından geliştirilen bir dolandırıcılık yöntemidir. Ponzi düzeni, yasal gibi görünen bir yatırım aracına katılım ile kısa sürede yüksek oranda getiri sağlanacağı vaadine dayanmaktadır. Dolandırıcı, toplanan paranın bir kısmını ilk katılımcılara geri ödemede kullanırken, bir kısmını kendine ayırmakta, ortaya çıkan fark yeni katılımcılarla gidermektedir. Yeterli sayıda yeni katılımcının bulunamaması durumunda da sistem çökmektedir. Sistemin çalışması için kilit nokta, insanların satın alacağı bir fikrin sunulmasıdır.
Piramit ya da Zincir Usulü Satış (Network Marketing): Türkiye’de “Titan saadet zinciri” olarak da bilinmektedir. “Piramit satış sistemleri” Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’nun 80’inci maddesi ile yasaklanmıştır. “Ponzi dolandırıcılığı” ile oldukça benzer olan “Piramit dolandırıcılığı”nın da devamı sürekli bir şekilde sisteme katılımcı dâhil edilmesi esasına dayanır (Kovacich, 2008:123-124). İki dolandırıcılık arasındaki en temel fark ise “Ponzi”de getirinin yasal olarak bilinen bir yatırıma dayandığı ifade edilirken, “Piramit”te kazanç için temel şart sisteme katılımcı dâhil edilmesidir (Welsh, 1998:8; Carvajal vd., 1995:6).
“Ön ödeme” Dolandırıcılığı:  İnsanların, kendilerine sunulan “büyük bir vaad” e ulaşabilmeleri için “küçük bir miktar para” harcamaları gerekeceğine inandırılmaları temelinde işleyen dolandırıcılık yöntemidir.
Nijerya 419: Genellikle Afrika kökenli olan ön ödeme dolandırıcılığıdır. Suçun ilk defa Nijerya Ceza Kanunu’nun 419’uncu maddesinde tanımlanması nedeniyle bu isimle anılmaktadır. Dünya çapında en çok bilinen ön ödeme dolandırıcılığıdır.
Nöropazarlama (neuromarketing):  Beyin görüntüleme, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme, göz hareketlerinin takibi, yüz ifadelerinin tanımlanması, kalp ritminin ölçümü ve galvanik deri tepkimesinin (cilt iletkenliği) ölçümüne dayanan tekniklerle tüketicinin tercih mekanizmaları tespit edilerek bu sonuçların aynı anlamı tekrar inşa etmek için kullanılmasıdır. Bir başka deyişle tüketicinin beynindeki “satın al (buy button)” düğmesi bulunarak bireyin direnç göstermeyeceği reklam kampanyaları ile bu düğme harekete geçirilmesidir.
Asimetrik baskınlık (asymetric dominance) / tuzak pazarlama (decoy marketing): Tercih kümesinde yer alan aynı kategorideki ürünler arasına tercih edilmeyeceği düşünülen “tuzak ürün”ün yerleştirilmesi yoluyla satın ama tercihinin yönlendirilmesi.

Siber saldırı (Cyber Attack): Bir bilgisayar sistemine izinsizce girme, bir web sayfasını kirletme, bir Truva atı sokma veya bir kodu kırma, vb. girişimlerdir. 

Ateş Duvarı (Firewall): İnternet üzerinden bir sisteme girişleri koruma amaçlı olarak kısıtlayan/yasaklayan ve genellikle bir internet gateway servisi (ana internet bağlantısını sağlayan servis - ağ geçidi) olarak çalışan bir bilgisayar üzerinde bulunan güvenlik sistemine verilen genel addır.

Ekran kaydedici (Screen-Logger): Ekran görüntüsü alan casus yazılımlardır.

HTTPS - Güvenli Hiper-Metin Transfer Protokolü (HyperText Transport Protocol Secure): İnternet ağında data transfer protokolüdür ancak SLL ile şifrelenmektedir.

SSL - Güvenli Soket Katmanı (Secure Sockets Layer): Sunucu ile istemci arasındaki iletişimin şifrelenmiş şekilde yapılabilmesine imkân veren standartlaşmış bir teknolojidir.

Hesap Ele Geçirme Account Takeover: Kredi kartı limitinin veya karta bağlı hesap bakiyesi boşaltmak için kullanılan kartın kendisi veya kartla işlem yapılabilecek asgari bilgileri ele geçirilmesiyle yapılan dolandırıcılık türüdür.

İnternet Dolandırıcılığı Alarm Sistemi (Internet Fraud Alarm System (IFAS)): Bankaların ortak paylaşımda bulunduğu internet dolandırıcılığı alarm sistemidir.

İnternet Protokol Adresi (Internet Protocol Address, IP): İnternet adresleme sistemidir. (Ör. http//www.ornek.com adresi aslında 195.175.68.4 rakamlarına karşılık gelir.)

Kabloya Eşdeğer Mahremiyet (Wired Equivalent Privacy, WEP): Kablosuz ağ bağlantılarında (Wi-Fi) Veri bağ tabakasında çalışan bir şifreleme yöntemidir.

Kötü Amaçlı Yazılım (Malware): Bir virüs, solucan ya da Truva Atı gibi zarar verici işlemler yapabilen bilgisayar programıdır.

Manyetik Kopyalama (Skimming): Plastik kart kopyalama dolandırıcılığına verilen addır.

MERNİS: Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi

Oltalama (Phishing): Dolandırıcıların rastgele kullanıcı hesaplarına gönderdikleri, kullanıcının özel bilgilerini (şifre, parola, müşteri numarası, kullanıcı adı, kredi kart numarası vb.) elektronik ortamlarda ele geçirilmesini amaçlayan saldırı türüdür.

Ortadaki Adam Saldırısı (Man In the Middle Attack, MitM): Saldırganın sunucu ve istemci arasına girerek kullanıcı bilgilerini ele geçirmeyi amaçlayan saldırı türüdür.

Sanal Özel Ağ (Virtual Private Network, VPN): İnternet üzerinden başka bir ağa bağlanmayı sağlayan bağlantı çeşididir.

Solucan (Worm): Network üzerinde kendilerini bir makineden başka bir makineye kopyalayabilen, kendi kendilerine çoğalma yeteneklerine sahip olan zararlı yazılımlardır.

Swift: Tüm dünyadaki bankalar arasında elektronik fon transferi standardı sağlayan bir sistemdir.

Tarayıcı (Browser): "www." üzerinde dokümanların transfer edilip görüntülenmesini sağlayan programlara "browser (tarayıcı)" adı verilir. (Ör. İnternet Explorer, Google Chrome, Firefox, vb.)

Tarayıcıdaki Adam Saldırısı (Man In The Browser, MitB): İnternet tarayıcısı üzerine zararlı yazılım yerleştirilerek kullanıcı bilgilerini ele geçirmeyi amaçlayan saldırı türüdür.

Truva Atı (Trojan Horse): Bir bilgisayar programına bağlanarak gizlenen,tahribatını yaparken programın olağan çalışmasına izin veriyormuş gibi gözüken virüslerdir.

Tuş Kaydedici (Key-Logger): Klavyeden basılan her tuşun loglarını (kayıtlarını) tutan casus yazılımlardır.

Veri Fidyeciliği Saldırısı (Ransomware attack): Bulaştığı bilgisayardaki verileri şifreleyip sonra da çözmek için para talep eden worm türevi yazılımlarla yapılan saldırıya verilen isim.

Tuş Takımı (Pin Pad): POS cihazlarında, kart sahibinin şifresini özel olarak girmesi için kullanılan cihazlara denir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazdıktan sonra "Yorumlama biçimi" bölümünden "anonim" seçeneğini seçtikten sonra "yayınla" bölümüne tıklayın.

Öne Çıkan Yayın

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" dolandırıcılığı

Whatsapp'ta yayılan aşağıdaki mesaj kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Yönlendirilen ekranda bu tür sitelerde sıklıkla görülen...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Etiketler