Dolandırıcılık suçu ve dolandırıcılık yöntemlerine dair bilinmesi gereken her şey

Güncel Uyarı

"ATM kartının şifresini ters girme" efsanesi, 06.06.2017
"Eğer bir gün ATM makinelerinden bir soyguncu tarafından para çekmeye zorlanırsanız; şifrenizi ters girmeniz haline (1234 yerine 4321 gibi) makine parayı veriyor ama bu sırada polis çağırıyor... Mutlaka sevdiklerinizle paylaşın" içerikli whatsapp'ta yayılan metin gerçeği yansıtmıyor, doğru değil. Böyle bir uygulama yok.

"Mobil Ödeme" dolandırıcılığı, 03.06.2017

Son günlerde, aslında internetten ya da farklı kanallardan çok kolay elde edilebilecek bir bilgiye ulaşımı sağlamayı, ya da "düşük faizli kredi",  "devletten hibe" kullandırılacağı gibi vaatleri içeren SMS'ler yoluyla ücretli üyeliğe yönlendirilme şeklinde yapılıyor. SMS ile gönderilen linki tıklayan vatandaşlar bir siteye yönlendiriliyor, sözde 'oldukça cazip fırsata' ulaşabilmek için ise siteye ücretli üye olmak gerekiyor. Üye olmanın ardından vatandaşa kredilerle ilgili çeşitli, her yerde bulunabilecek bilgiler veriliyor. 

Sözde 'Hukuk Bürosu' adıyla dolandırıcılık, 30.05.2017
"Sizden Gelenler" bölümünden: "Merhaba, kendini hukuk bürosu olarak tanıtan bir takım dolandırıcıların iki kere üst üste bana attıkları mesajlardan rahatsız olmam ve başkalarının bu mesajlara kanıp dolandırılmamaları için bu vakayı sizinle paylaşıyorum. Sizde sitenizde insanları bilgilendirme amaçlı paylaşırsanız sevinirim."

"Google Drive" görünümlü olta saldırısı (phishing), 24.05.2017

Farklı kurumsal kimlikleri taklit eden dolandırıcıların gönderdikleri E-posta'nın "Kimden" bölümünde isim olarak "Google Drive" görünüyor. E-posta  içeriğinde ise kullanıcılara "yeni bir "Google Drive" paylaşımı geldiği" ve içeriğe ulaşmak için verilen linke tıklamaları gerektiği belirtiliyor. 

Samsun Valisi'nin adıyla dolandırıcılık uyarısı, 23.05.2017

Samsun'da dolandırıcıların Vali İbrahim Şahin'in adını kullanmaları üzerine Valilik'ten, kendilerini Özel Kalem Müdürü olarak tanıtıp, Vali Şahin'in bilgisi doğrultusunda bağış talebinde bulunanlara karşı uyarıda bulunuldu. 22.05.2017 Pazartesi

İnternet bankacılığı dolandırıcılığı, 22.05.2017

Akbank müşterisi B.K., Akbank'ın “444 25 25” ve “0850 222 25 25” telefon numaralarına benzer “0500 425 25 25” numaralı telefondan arandı. Adının “Nuran Taşkın” olduğunu ve “Akbank Güvenlik Birimi”nden aradığını söyleyen dolandırıcı, mağdur B.K.’ya Akbank'ın internet bankacılığı kullanılarak Rusya IP adresi ile giriş yapıldığını iletti. Kıbrıs'ta bulunan bir hesaba izni olmadan EFT yapıldığını söyleyen dolandırıcı, işlemleri durdurmak için mağduru Akbank ile bire bir aynı olarak düzenlenmiş “sesli yanıt sistemi”ne aktardı ve “T.C. Kimlik No” ile “kart şifresini” tuşlamasını isteyip bu bilgileri ele geçirdi. Bilgileri çalan dolandırıcılar, vadesiz hesabı olmayan mağdura vadesiz hesap da açıp, telefonda Akbank'tan gelen şifreyi mağdurdan istedi. Hesap açıldıktan sonra ise “Habip Arslan” adına 800 TL’lik bir EFT yapıldı. Sonrasında ise iki defa kredi kartından vadesiz hesaba nakit transferi yapılarak yine “Habip Arslan” adına toplamda 4000 TL EFT daha gönderildi. Devamı için tıklayınız.

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" dolandırıcılığı, 20.05.2017

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" mesajı kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Yönlendirilen ekranda bu tür sitelerde sıklıkla görülen ve iknanın altı ilkelerinden olan sosyal kanıt ve kampanyanın tükenmekte olduğuna dair görseller yer alıyor. Devamı için tıklayınız

Canlı radyo yayınında akıl almaz dolandırıcılık

“Korsan radyo yayınlarında yaptıkları yarışmalarda cep telefonu kazanacaksınız diyerek vatandaşı dolandırıyorlar. Dakikası 40 lira olan 0888… numaralı telefonu arayan vatandaşlar sesli cevap sistemi tarafından oyalanırken, yayına bağlanmadıkları halde faturalarına yüzlerce lira yansıyor.”


Facebook ve Skype'te kamera tuzağı?

“Sextortion” İngilizce’deki “Sex” ve “Extortion (baskıyla para sızdırma)” birleşiminden oluşturulmuş bir kelime. Genellikle Facebook ve Skype üzerinden yapılan kamera görüşmesi sırasında mağdurun müstehcen görüntülerinin kaydedilmesinin ardından, görüntülerin internete yükleneceği şantajıyla para alınması şeklinde yapılan dolandırıcılık yöntemine verilen isim. Bu yöntemin ana hedef kitlesi sosyal medyayı kullanan erkekler. Devamı için tıklayınız.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazdıktan sonra "Yorumlama biçimi" bölümünden "anonim" seçeneğini seçtikten sonra "yayınla" bölümüne tıklayın.

Öne Çıkan Yayın

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" dolandırıcılığı

Whatsapp'ta yayılan aşağıdaki mesaj kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Yönlendirilen ekranda bu tür sitelerde sıklıkla görülen...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Etiketler