Dolandırıcılık suçu ve dolandırıcılık yöntemlerine dair bilinmesi gereken her şey

Hakkında

Günümüzde dolandırıcılık yöntemleriyle zaman ve mekândan bağımsız bir şekilde karşılaşabiliyoruz. Bazen bunun farkına bile var(a)mıyoruz. Dolandırıcılıkla ilgili haberleri, insanların nasıl olup da dolandırıcılara inandığını, hipnotize olmuş gibi bankadan paralarını çekip, bazen uyarılara da kulak asmadan götürüp kendi elleriyle dolandırıcılara teslim etiğini şaşırarak izliyoruz. Anlam veremiyoruz. Mağdurların yaş, eğitim seviyesinin çeşitliliği, bunu anlama çabamızı daha da güçleştiriyor. Teknoloji ile birlikte, alışverişin artan bir şekilde internete, akıllı telefonlara ve kredi kartına kayması yeni dolandırıcılık alanlarının oluşmasına da imkân tanıyor.

Dolandırıcılık, bir anlamda insan aklı ve uyanıklığının, bir yandan hukukla, diğer yandan da yine insanların aklı ve kazanma hırsı ile mücadelesi niteliği taşıyor. İnsanın zaaflarını iyi etüt etmek kadar, tecrübelerden faydalanmak, tüketici ve ticaret hukukunun boşluklarını aramak dolandırıcıların zihnini meşgul eden konularında başında geliyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere gibi ülkelerde, hem dolandırıcılığın farklı türlerinin ortaya çıkarılması, hem toplumun bu yöntemler hakkında bilgilendirilmesi ve nihayetinde bu suçla mücadele daha sistematik ve kurumsal yürütülürken, Türkiye’de yakın zamana kadar, bir dolandırıcılık tasnifi dahi bulunmuyordu. Bu sitenin kurucusu tarafından yapılan ve bir makalede yayımlanan tasnif, bu anlamda bir ilk niteliğindedir.

Türkçede “dolandırıcılık”, “yolsuzluk”, “hile” ve “suistimal” farklı anlamlarda kullanılabilmektedir. Bunun farkında olmakla birlikte, kavram kargaşasına neden olmamak anlamında bu sitede “dolandırıcılık” ifadesinin kullanılmasına karar verildi. Ancak yine de "suistimal" gibi farklı anlam ifade eden sınıflandırmalar yeri geldiğinde açıklandı.

www.dolandiricilik.org Türkiye’deki dolandırıcılık türleri üzerine yapılmış akademik bir çalışmadan türedi. Site içeriğinde akademik ilkeler ile etik kural ve değerlere saygı esas teşkil etmektedir. Dolandırıcılık yöntemleri ile ilgili daha çok sayıda kişinin bilgilendirilmesinden yola çıkılarak hazırlanan www.dolandiricilik.org kar amacı gütmeyen ve tamamen kişisel imkanlarla hazırlanmış bir sitedir.

1 yorum:

Yorumunuzu yazdıktan sonra "Yorumlama biçimi" bölümünden "anonim" seçeneğini seçtikten sonra "yayınla" bölümüne tıklayın.

Öne Çıkan Yayın

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" dolandırıcılığı

Whatsapp'ta yayılan aşağıdaki mesaj kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Yönlendirilen ekranda bu tür sitelerde sıklıkla görülen...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Etiketler