Dolandırıcılık suçu ve dolandırıcılık yöntemlerine dair bilinmesi gereken her şey

Kendine Ait Olmayan Yeri / Malı Satma / Kiralama

Bu dolandırıcılık türü de dünya çapında uzun yıllardır yapılagelen yöntemlerden birisidir. Bu tür dolandırıcılıklar, dolandırıcıların insanı tanıma ve onun davranış kalıbını ortaya çıkarma becerisini gösterme açısından oldukça ilginç. Sülün Osman lakaplı dolandırıcı tarafından Galata Kulesi ve Beyazıt Meydanı’nın satılması, ABD’li George C. Parker tarafından Metropolitan Müzesi, Özgürlük Anıtı ve Brooklyn Köprüsü’nün satılması, kendini aslında hiç var olmayan Orta Amerika ülkesi “Poyais”in prensi olarak tanıtan İskoçyalo Gregor Macgregor tarafından sözde Poyais ülkesinin kıymetli maden sahalarının satılması ve ABD’li Victor Lustig tarafından Eiffel Kulesi’nin satılması Dünya ve Türkiye’den verilebilecek örneklerden sadece birkaçı (Cnnturk, 2014).
Bu dolandırıcılık yöntemi: kendisine ait olmayan yerin, malın veya ürününü satılması/kiralanması, hiç olmayan bir yerin satılması/kiralanması veya bir dolandırıcılıkta hem alıcı hem de satıcı rolünün bir biriyle uyumlu şekilde oynanması şeklinde yapılmaktadır.
Kendisine ait olmayan yerin / şeyin satılması / kiralanması: Kendisine ait olmayan tarla, arsa, ev veya malın (ağaç, çeşitli malzeme vb.), ürünün (meyve vb. çeşitli ürün) satılması/kiralanması veya gösterilen arsa veya daireden farklı bir yerin satılması şeklinde yapılmaktadır. Bunların dışında, gerçekte var olan otel/pansiyon vb. tesisler adına sözde rezervasyon yapılarak da gerçekleştirilmektedir. Sahte rezervasyondan haberi olmayan tatilciler, durumu ancak otele geldiklerinde anlayabiliyorlar.
Olmayan yerin satılması / kiralanması: Genellikle cep telefonuna gönderilen mesajlar, internette verilen ilanlar, tanıtımlar ve sözde uygun fırsat kampanyaları ile gerçekte var olmayan genellikle otel, pansiyon, günlük kiraya verilen villa vb. yerin önceden ödeme yolu ile satılması veya kiraya verilmesi şeklinde yapılmaktadır.
Çoklu rol: Kişilerin, bir firma ile alıcı olarak, başka firma ile de satıcı olarak anlaşarak dolandırılmasıdır. Basında “sazan sarmalı[1] adıyla yer alan haber, bu dolandırıcılık türünün çarpıcı bir örneğidir. Haberde yer alan bilgiye göre dolandırıcılık, birbirlerinden habersiz iki tüccar ile bir kuyumcu arasında kurulan bir senaryoya göre yapılmaktadır. Yöntem özetle “başkasının parasıyla, başkasının malını alıp ortadan kaybolmak” şeklinde tanımlanabilir (Sabah, 2011).
[1] “Baş döndüren Sazan Sarmalı”, sabah.com.tr, 28.07.2011, http://www.sabah.com.tr/yasam/2011/07/28/bas-donduren-sazan-sarmali, erişim tarihi 24.11.2016

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazdıktan sonra "Yorumlama biçimi" bölümünden "anonim" seçeneğini seçtikten sonra "yayınla" bölümüne tıklayın.

Öne Çıkan Yayın

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" dolandırıcılığı

Whatsapp'ta yayılan aşağıdaki mesaj kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Yönlendirilen ekranda bu tür sitelerde sıklıkla görülen...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Etiketler