Dolandırıcılık suçu ve dolandırıcılık yöntemlerine dair bilinmesi gereken her şey

Sosyal Mühendislik / Senaryo Dolandırıcılığı

Son zamanlarda oldukça yaygın bir şekilde işlenmekte ve her statüden ve kesimden mağdurların hedef alınabilmesiyle dikkat çekmektedir. Bu tür dolandırıcılığın temelinde mağdurun teknik bazı imkânlarla da desteklenen bir senaryoya inanması ve senaryoda kendisine verilen rolü oynaması yatmaktadır. Mağdur bazen bir tehlikeden kurtarılacağı, bazen de devlete yardımda bulunduğu ve yaptığı ödemeleri geri alacağı şeklindeki telkinlerle yönlendirilmektedir. Bu dolandırıcılığın belki de en ilginç örneği Selçuk Parsadan olayıdır. Dönemin Başbakan’ı olan Tansu Çiller’i telefonla arayan Parsadan, kendisini emekli Orgeneral Necdet Öztorun olarak tanıttıktan sonra “Kemalistler Derneği” için 5,5 Milyar lira para istemiş ve örtülü ödenekten tertip edilen para ertesi gün Parsadan’ın hesabına yatırılmıştır.
Bu dolandırıcılık yöntemi genellikle aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:
  • Senaryo oluştur,
  • Rolleri belirle ve dağıt,
  • Gerçeklik kazandırmak için kimlik bilgileri, ekranda görünen telefon numarası, yakını ile telefon konuşması ve çeşitli ses efektlerini kullan,
  • Mağdurun direnç gösterdiği ya da tereddüte düştüğü anlarda ses tonunu yükselt, emir kiplerini kullan ya da tehdit et.
Bu yöntem büyük çoğunlukla aşağıdaki senaryolarla gerçekleştirilmektedir:
Kendini Kamu Görevlisi Olarak Tanıtma: “Telefon hattının dolandırıcılar veya PKK tarafından kullanıldığı”“Banka hesabının terör örgütünün eline geçtiği”“PKK’lı teröristlerin peşinde olduğu” vb. senaryolarla mağdurun belirtilen hesaba para yatırması ya da para/altın vb. birikimini tenha bir yere bırakması sağlanmaktadır.
Kendini Firma/Kuruluş Yetkilisi Gibi Tanıtma: Mağdur telefonla aranarak “Bir sağlık merkezi adına” aranıldığı “poliçe/ferdi kaza sigortası borcunun bulunduğu ödemediği takdirde icraya verileceği” vb. içerikli senaryolara inanan mağdurdan kredi kartı bilgileri talep edilerek kartından çekim yapılması şeklinde işlenmektedir. Bazı durumlarda bizzat eve de gidilmektedir. Bu senaryo türünde örneğin “TEDAŞ görevlisi oldukları, evde kaçak elektrik kullandığı, bu durumun ağır para cezası gerektirdiği, ancak kendilerine 150 TL vermesi durumunda bu cezadan kurtulabileceği” bildirilmektedir.
Kendini Bir Tanıdığı ya da Tanıdığının Yakını Olarak Tanıtma: Eve gelerek, askerdeki oğlunun arkadaşı/komutanı ya da bir yakının tanıdığı olduğunu belirterek para istenmekte veya aileden birinin haberi olduğunu ifade ederek para ya da ürün/küçükbaş hayvan talep edilmektedir. ““Komutanıyım” dedi, şehit ailesini dolandırdı! Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde kendisini asker olarak tanıtarak geçen hafta [15 Ağustos 2015] şehit olan Uzman Çavuş İbrahim Taş’ın ailesinin evinde bir kaç gün kalan kişinin dolandırıcı olduğu ortaya çıktı.” başlıklı haberden de anlaşılacağı üzere bu tür dolandırıcılıkların manevi açıdan da bir sınırı bulunmuyor (T24.com, erişim tarihi 22 Ağustos 2015).
Yardım Vaadi: Sosyal Yardımlaşma Vakfı veya Kaymakamlıktan geldikleri, kömür vb. yardım yapacakları bahanesi ile bir iki çuval kömür ya da birkaç poşet patates vb. gıda ürününü eve taşımak bahanesiyle mağdurun evine girip, bir yandan mağdur oyalanırken diğer yandan evden para/altın çalmak suretiyle işlenmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazdıktan sonra "Yorumlama biçimi" bölümünden "anonim" seçeneğini seçtikten sonra "yayınla" bölümüne tıklayın.

Öne Çıkan Yayın

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" dolandırıcılığı

Whatsapp'ta yayılan aşağıdaki mesaj kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Yönlendirilen ekranda bu tür sitelerde sıklıkla görülen...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Etiketler