Dolandırıcılık suçu ve dolandırıcılık yöntemlerine dair bilinmesi gereken her şey

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Dolandırılması

ILO’ya göre devletler asgari olarak sağlık, işsizlik, yaşlılık, iş kazaları, aile yardımı, doğum yardımı, engellilik ve emeklilik durumlarında güvenceyi sağlayacak tedbirler almak zorundadır (ILO, 1952). Anayasa’nın 60’ıncı maddesinde yer alan “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmü çerçevesinde Türkiye’de başta sağlık ve emeklilik yardımı olmak üzere sosyal güvenlik hizmetlerini sağlama sorumluluğu Sosyal Güvenlik Kurumu’ndadır (SGK). SGK bu hizmeti verirken, çok çeşitli yöntemlerle zarara uğrayabilmektedir. Öyle ki gerek ilaç, gerekse hastane harcamaları anlamında yapılan usulsüzlükleri ortaya çıkarabilmek için çok detaylı araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu söyleyebiliriz. Bu dolandırıcılık türü, alt kategorilerde, anlaşarak boşanma, ölenin maaşını alma, başkasının sağlık sigortasının kullanılması, SGK’lı gösterme/işsizlik maaşı kullanımı, eczane ve hastane işlemlerinde usulsüzlük ve diğer şekillerde yapılmaktadır.
Anlaşarak Boşanma: Evli kadının, SGK’dan yetim maaşı alabilmek amacıyla, kocasından resmi olarak boşanmasına rağmen aynı evde yaşamaya devam etmesi şeklinde yapılmaktadır.
Ölenin Maaşını Alma: Bu tür olaylarda vefat eden yakının maaşı, bankamatik veya daha önce verilmiş vekâletname yoluyla alınmaya devam edilmektedir. Vefatın ortaya çıkması durumunda haksız yapılan ödemeler SGK tarafından geri alınmaktadır.
Başkasının Sağlık Sigortasının Kullanılması: Dolandırıcılık türleri içerisinde belki de en masumu ya da en insani olanının bu yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Muayene, tedavi veya doğumda başkasının sigorta bilgileri ya da TC numarası kullanılarak sigortalı olunmadığı halde sigorta imkânlarından faydalanılmaktadır.
SGK’lı Gösterme / İşsizlik Maaşı: Çalışmadığı halde çalışıyor gösterilerek SGK’ya kayıt yaptırılması ya da bazı durumlarda çalıştığı halde işten ayrıldığı yönünde belge düzenlenerek işsizlik sigortasından faydalanılmaya çalışılmaktadır.
Eczane ve Hastane İşlemlerinde Usulsüzlük: Sahte reçete düzenlenmesi, reçetelere sahte küpür eklenmesi veya sahte rapor düzenlenmesi suretiyle usulsüz ilaç alımı; Hastane giderlerinin yüksek gösterilmesi veya gerçekdışı işlemlerle SGK’dan haksız para alınması şekillerinde yapılabilmektedir.
Diğer (Sahte hasta raporu, gelir rapor vb.): Devletin engelli ve 65 yaş üstü muhtaç kişilere yaptığı yardımdan yararlanmak amacıyla sahte hastane veya gelir raporu tanzim edilmesi şeklinde yapılmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazdıktan sonra "Yorumlama biçimi" bölümünden "anonim" seçeneğini seçtikten sonra "yayınla" bölümüne tıklayın.

Öne Çıkan Yayın

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" dolandırıcılığı

Whatsapp'ta yayılan aşağıdaki mesaj kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Yönlendirilen ekranda bu tür sitelerde sıklıkla görülen...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Etiketler