Dolandırıcılık suçu ve dolandırıcılık yöntemlerine dair bilinmesi gereken her şey

Kredi / Banka Kartı Dolandırıcılığı

Kredi kartı dolandırıcılıkları, genellikle kredi kartıyla, kredi kartı olmadan kart bilgileriyle, kredi kartından fazla veya mükerrer çekim ve kimliğin veya kimlik bilgilerinin ele geçirilmesi suretiyle yapılmaktadır.
ATM - Kart Sıkıştırma: Ülkemizde kullanılan ATM’ler genel olarak işlem süresi tamamlanıncaya kadar banka kartını kart okuyucu bölmesinde tutmaktadır. Dolandırıcılar, ATM’nin kart okuyucu bölmesine kâğıt, yapışkan maddeli kart ve benzeri yabancı maddeleri yerleştirerek, müşterinin ATM’ye işlem için soktukları kartlarını, kart okuyucu haznesinde sıkıştırarak içeriye girişini ya da dışarıya çıkışını engelleyebilmektedirler Sıkıştırılan kart, müşteri ATM’den ayrıldıktan sonra dolandırıcı(lar) tarafından geri alınarak, öğrenilen şifre ile kullanılmaktadır. Kaynak: TBB Dolandırıcılık Eylemleri ve Korunma Yöntemleri
ATM - Para Sıkıştırma: Dolandırıcılar, bazı ATM’lerin para çekme haznesinin önüne yerleştirdikleri ön yüzü para verme haznesinin ön kapağına benzeyen ancak arka kısmında güçlü bir yapışkan bant bulunan metal aparat ile müşterilerin çekmek istedikleri tutarı ele geçirmektedirler. Kapağın arkasındaki orijinal kapak açılmış parayı müşteriye vermek üzere itmiştir. Ancak sonradan yerleştirilen sahte kapağa takılmış ve para orada beklemektedir.
Kaynak: TBB Dolandırıcılık Eylemleri ve Korunma Yöntemleri
Kredi Kartı - Kart Başvuru Dolandırıcılığı: Ele geçirilmiş bir kimlik ya da bir kimliğin kopyasını üreten dolandırıcı, bu evrak ve başvuruda talep edilen diğer evraklar ile müşteri adına çeşitli kanalları kullanarak kart talebinde bulunmaktadır. Bankaların kimlik doğrulama süreçlerinde ihtiyaç duyulan tüm bilgileri çeşitli yöntemlerle temin ettiği için sonraki şifre oluşturma, kartı teslim alma gibi aşamaları sorunsuz geçip dolandırıcılık hedefini gerçekleştirmektedir.
kredi kartı dolandırıcılığı, kimlik hırsızlığı,
Kart Kopyalama (Skimming) Dolandırıcılığı: Kart kopyalama, sahte kartlar konusunda en sık rastlanılan yöntemlerden biridir. ATM’lere kurulan kopyalama düzeneği ve üye işyerlerinde “Skimmer” cihazı ile yapılan kopyalamalardır. ATM üzerinden yapılan kart kopyalamalarda kart giriş yuvasına takılan bir aparat ile gerçekleştirilir. Bu aparat sadece kart manyetiğinin bilgilerini çalmaktadır. Müşterinin girmekte olduğu şifrenin çalınması için ise; sahte klavye (PINPAD) ya da klavyeye odaklanmış ve gizlenmiş bir kamera kullanılabilmektedir. 

Nadir de olsa, sahte ATM’ler ile de aynı işlemler yapılmaktadır. Bilinen ATM’lerin yanına bir kullanım için bir kampanya yürüten küçük sahte modeller yerleştirilmekte, ATM kiosklarının kapı girişlerine kart okuyucu ve şifre giriş cihazı konulabilmektedir. 

Dolandırıcılık şebekeleri kartlardan elde ettikleri manyetik alan bilgilerini boş kartlara yazarak, banka kartı özelliğine sahip sahte (kopya) kartlar oluştururlar. Sahte kartlar, gerçek ve geçerli kartın bilgileri ile oluşturulan kopya kartlardır. 

Kredi Kartıyla: Kaybolan veya bir şekilde ele geçirilen kredi kartından harcama yapılması yoluyla yapılmaktadır."Kimlik ve 
Dolandırıcılar, geçerliliğini yitirmiş kartların manyetik bilgilerini silerek bunun yerine geçerli bir kart verisini yüklerler. Orijinal kartı üretmek oldukça pahalıdır. Kart üzerindeki hologramın yapılması dâhil pek çok zorlukları vardır. Bu nedenle manyetiği olan kartlara bilgi yüklemek daha pratik ve ucuz bir yoldur. Bunu yanı sıra “White Plastic” (Beyaz plastik kart) diye tabir edilen, üzerinde hiç bir görsel logo gibi emareler olmayan kartların manyetiklerine de bu bilgiler aktarılabilmektedir. White Plastic kartlarla zarar yaratabilmek için ya bir üye iş yeri ile birlikte kötü niyetli davranılmalıdır ya da kartlar ATM’de kullanılmalıdır. Başka bir karta aktarılmış sahte kart bilgileri ile gerçek kartın üzerindeki bilgilerin uyuşmaması üye iş yeri tarafından yapılabilecek basit ve etkili bir kontroldür.

Kayıp - Çalıntı Kart Dolandırıcılığı: Dolandırıcılık amacıyla kart hamilinin zafiyetinden faydalanarak veya el çabukluğu ile fiziki olarak kartın şifresi ile birlikte çalınması veya kaybolan bir kartın başkası tarafından kullanılmasıdır. Bazı durumlarda banka/kredi kartları sahibi tarafından yeni çıkarılan ya da yenilenen kartın hileli olarak teslim alınması yoluyla da ele geçirilebilmektedir. Kaybolan kartların limiti şifresiz işlemlerle de boşaltılabilmektedir.

Kart hesabının devralınması: Dolandırıcının mağdurun kimlik bilgilerini kullanarak kartın/hesabın kendisini veya kartla işlem yapabilecek asgari bilgileri ele geçirerek hesabın devralınması, ek kart çıkartılması ve internet bankacılığı yoluyla başka hesaba para transferinin yapması şeklinde gerçekleştirilmektedir.

Kredi Kartı Olmadan (Card not Present, CNP): Kredi kartı bilgilerinin ele geçirilerek karttan harcama yapılması veya dolandırıcının mağdurun kredi kartı ya da belgesini kopyalamak suretiyle kullanması şeklinde yapılmaktadır.
Kredi Kartından Fazla / Mükerrer Çekim: Mağdurun dalgınlığı ya da sarhoş olmasından faydalanarak kredi kartından fazla çekim yapılması ya da çekim yapılamadı bahanesi ile mükerrer çekim yapılması suretiyle yapılmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazdıktan sonra "Yorumlama biçimi" bölümünden "anonim" seçeneğini seçtikten sonra "yayınla" bölümüne tıklayın.

Öne Çıkan Yayın

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" dolandırıcılığı

Whatsapp'ta yayılan aşağıdaki mesaj kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Yönlendirilen ekranda bu tür sitelerde sıklıkla görülen...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Etiketler