Dolandırıcılık suçu ve dolandırıcılık yöntemlerine dair bilinmesi gereken her şey

Diğer Dolandırıcılık Yöntemleri

Bu başlık altında, eldeki verilerle belirli bir kategorik üst başlıkta toplanamayan dolandırıcılık yöntemleri sıralanmaktadır. Yapılacak yeni çalışmalarla farklı dolandırıcılık kalıplarının ortaya çıkarılabileceği düşünülmektedir. Burada, tespit edilebilen, bir yerde geleneksel olarak da tanımlanabilecek dolandırıcılık yöntemleri sıralanmıştır.
Tırnakçılık / El çabukluğu: Dolandırıcının genellikle Suriyeli ya da yabancı ülke vatandaşı gibi bir rolle, mağdura “Türk Lirasını tanımadığını dolandırılmaktan korktuğunu ve bu yüzden paraları tanımasına yardımcı olmasını istediğini” belirterek kişinin cebinden para çıkarmasının ardından, paraları tanımaya çalışıyor bahanesi ile el çabukluğu ile bir miktar parayı araklaması; Mal alışı ya da döviz bozdurma bahanesi ile iş yerine gelen dolandırıcının, dövizi ya da 200/100 TL gibi bir banknotu vermesinin ardından, para üstünü almayı müteakip vazgeçtiğini söyleyip para üstünü iade etmesi, verdiği parayı da geri alması, bu sırada para üstünden bir miktar parayı el çabukluğu ile araklaması şeklinde yapılmaktadır.
Kasada oyalama / Kafa karışıklığı yaratma: Alışverişin ardından 50/100/200 TL gibi bir banknotu kasa görevlisine gösteren ancak vermeyen dolandırıcının, bu esnada farklı sorularla kasiyeri oyalayıp algısını yönlendirerek, parayı verdiğini iddia edip para üstü talep etmesi şeklinde yapılmaktadır.
Değersiz döviz: Bu tür dolandırıcılık, dolandırıcının:
  • Alışveriş sonrasında ödemeyi Euro veya Dolar olduğunu söylediği Norveç Kronu, Guyana Doları, Danimarka Kronu, Peru veya Brezilya para birimleri ile yapması,
  • Söz konusu para birimlerinin değerinin yüksek olduğu konusunda kasiyeri ikna etmesi,
  • Para yardım yapmak istediğini söyleyerek, yanında Türk Lirası olmadığını, vereceği dövizin bir kısmını TL olarak iade etmeleri koşuluyla Peru, Brezilya vb. değeri olmayan banknot vermesi 

şeklinde yapılmaktadır.
Nakliye için verilen malı satma / kullanma: Nakliye için verilen ürünün alıcıya teslim edilmeyerek kullanılması/satılması şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Nakil halindeki malın yönlendirilmesi: Nakliye halindeki malın şoför aranarak farklı bir adrese yönlendirilmesi şeklinde yapılmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazdıktan sonra "Yorumlama biçimi" bölümünden "anonim" seçeneğini seçtikten sonra "yayınla" bölümüne tıklayın.

Öne Çıkan Yayın

Whatsapp'ta yayılan "Migros ücretsiz hediye kuponu dağıtıyor" dolandırıcılığı

Whatsapp'ta yayılan aşağıdaki mesaj kullanıcıları sahte siteye yönlendiriyor. Yönlendirilen ekranda bu tür sitelerde sıklıkla görülen...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Etiketler